top of page

Adem je stress weg met deze oefening..

Zit even recht op en haal even diep adem. Diep in en diep uit. Gaat je borstkas omhoog en word je een beetje langer tijdens de inademing?


Dan ben je een verticale “ademer”, aldus dr. Belisa Vranich. En hoog ademen is een anatomisch incorrecte manier van ademen. Je gebruikt namelijk je nek en schouder spieren om te ademen. Deze spieren zijn niet gemaakt om je te helpen ademen. En al is het maar een klein beweging: je doet dit duizenden keren per dag, miljoen keer per jaar en dat jaar na jaar. Heb jij regelmatig ongemak in je schouders en nek? Dan kun je de auto de schuld geven, of je slechte computer houding (helpt natuurlijk ook niet!) maar je kunt ook eens goed gaan kijken naar jouw ademhaling!

Daarnaast, gebruik je als je “verticaal” ademt, alleen de bovenkant van je longen (je borstkas beweegt op en neer). Maar het grootste gedeelte van je longen zit veel lager. Dus door hoog te ademen haal je niet alles uit jouw longcapaciteit! Wanneer je “oppervlakkig” ademhaalt moet je sneller ademen om evenveel zuurstof tot je te kunnen nemen als wanneer je correct ademhaalt. En wanneer je snel en hoog ademt wordt jouw nervus vagus (een belangrijke zenuw) getriggerd waardoor je gelijk in een “fight or flight” modus komt (oftewel heel erg gestresst). Dan maakt het dus niet uit of je er echt iets is om je over te stressen, jouw lichaam zend die signalen continu uit.

En wat gebeurd er dan? Adrenaline schiet omhoog, cortisol levels ook. Dat resulteert in spanning in het lijf, verkrampingen, slechte concentratie, slecht slapen, overspannen/ burn-out, irritatie en frustratie, knarsetanden, en noem maar op!

Hoe komt het dat 9 van de 10 mensen op deze manier ademt?

Als je kijkt naar babies en jonge kinderen dan zie je ze altijd lekker diep in en uit ademen via hun buik. Buik gaat uit bij de inademing en de buik gaat in bij het uitademen. Maar dan ga je naar school en dan moet je veel zitten. Zitten beïnvloed onze ademhaling. Bovendien spiegel je als je kind anderen (waaronder hun ademhalingspatronen). Ben je misschien een paar keer goed geschrokken (adem inhouden en adem vasthouden). En toen werd je nog ouder en misschien prikte er iemand in je buik en zei dat je je buik moest inhouden en zo begon het inhouden van je buik (en daarmee pers je automatisch je ademhaling naar boven). En daar is hij gebleven…

Wat kun je hier aan doen?

Herken jij je in het bovenstaande? De mensen die met gewerkt hebben ook. Gedurende 6 weken help ik ze van "verticaal" ademen naar "horizontaal" ademen. Door korte oefeningen dagelijks toe te passen, maar ook langere diepe ademsessies te doen (Breathwork). Hun stresslevels gaan enorm omlaag én ze hebben de tools om zichzelf verder te helpen.

Om jou vandaag al een beetje verder te helpen, deel ik hier graag een oefening met je die je nu direct kan doen om te gaan oefenen met laag via je buik te ademen:

Ga rechtop zitten en schuif naar het puntje van je stoel. Leg je handen op je buik. Nu ga je inademen terwijl je naar voren leunt en je buik uitzet. En bij het uitademen ga je naar achteren en trek je je buik in. Nu kun je erbij gaan tellen. 4 seconden inademen, 4 seconden vasthouden en dan 6 seconden uit ademen en 2 seconden vasthouden. Doe dit voor 10-15 rondes elke dag en je zult enorm verschil gaan merken in jouw bewustzijn van jouw ademhaling en daarmee het begin tot een betere gezondheid gaan ervaren!

105 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page